EXALEAD- “Big data” in engineering omgevingen

Het is alweer even geleden dat infostrait is geaccrediteerd door Dassault Systèmes voor  EXALEAD, maar wat doet EXALEAD ook alweer? EXALEAD  is een programma die het zoeken naar artikelen, verslagen, documenten e.d.  eenvoudig maakt.

Iedereen zal het waarschijnlijk wel herkennen: er zijn zoveel gegevens beschikbaar in zoveel verschillende systemen zoals: PLM, ERP, Excel sheets, directories, CRM en ga zo maar door, dat het snel terug vinden van de juiste informatie lastig is. Redenen hiervoor zijn: geen toegang voor de juiste systemen, verschillende manieren van opslaan en de hoeveelheid aan informatie waarbinnen gezocht wordt.

Om hier verbetering in te brengen zijn er meerdere mogelijkheden: ‘Master Data Management’ (MDM). MDM-programma’s structureren informatie en eigenaarschap; classificatie structureert gegevens zodat ze op meerdere manieren terug te vinden zijn; full-text search doorzoekt grote hoeveelheden gegevens maar dit levert vaak ook een grote hoeveelheid resultaten op, zie hier dan nog maar eens de juiste informatie in te vinden.

Structurering van data is een goede zaak. Dit is alleen niet altijd mogelijk door: acquisities, oude systemen, of simpelweg omdat er zoveel historische data beschikbaar is dat het ondoenlijk is om daar een goede structuur in aan te brengen zodat de juiste informatie snel te vinden is.

Daarom zijn er “Big data” oplossingen. Google is het voorbeeld dat iedereen kent. Type een woord in, en in een fractie van een seconde zijn er resultaten. Het probleem met Google is vaak dat er teveel resultaten beschikbaar zijn en deze resultaten niet allemaal relevant.

Dassault Systèmes levert hier de oplossing voor: EXALEAD. EXALEAD is een ‘big data’ oplossing die intelligent is. Het begrijpt dat als er bijvoorbeeld een 6-cijferignummer ingetoetst wordt, dit om een artikelnummer gaat. EXALEAD kan bovendien in meerdere bronnen zoeken, prijs- en leverancier informatie uit ERP halen, maar ook datasheets, tekeningen en 3D-modellen uit PLM. EXALEAD kan installed base gegevens uit een maintenance systeem halen. Op die manier kan er snel een overzicht van alle relevant gegevens getoond worden.

Waarom is EXALEAD van Dassault Systèmes nou zo bijzonder voor engineering omgevingen? Zoals waarschijnlijk bekend is, ligt Dassault Systèmes achtergrond onder andere in 3D-CAD. Dassault werkt al jaren aan 3D-indexingtechnologie, waardoor het mogelijk wordt om 3D-zoekopdrachten uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is: wat zit er binnen een straal x van dit punt? Dassault heeft de 3D-indexingtechnologie toegevoegd aan EXALEAD, waardoor CAD-modellen ontsloten kunnen worden. Dat betekent dat “composed of” en “where used” informatie uit de CAD-modellen gelezen kan worden, maar ook dat bounding boxes uitgelezen kunnen worden, en ga zo maar door. Die gegevens kunnen gebruikt worden om verschillende varianten te vergelijken. Het is zelfs mogelijk om vergelijkbare parts op basis van hun geometrie te zoeken, “Shape Similarity”. Met die mogelijkheden is het terugvinden van parts voortaan een fluitje van een cent!

EXALEAD overview big data